sábado, 6 de abril de 2013

PERSIANES LITERÀRIES (Concurs literari en català)

Passejant pels carrers del Raval Sud (Sant Pau, Robador, Sant Rafael...) em van cridar l'atenció vàries persianes pintades amb títols d'obres literàries.

És una iniciativa de Grup 62, per commemorar el 50 aniversari d'Edicions 62, amb la col.laboració de l'Ajuntament de Barcelona i  la Fundació Tot Raval.
Aquest projecte artístico-social, anomenat "50 Obres d'art al Raval" es va dur a terme entre el 29 d'octubre i l'11 de novembre de 2012  amb l'objectiu de revitalitzar el barri i donar a conèixer l'obra de joves artistes.

Aprofitant que s'acosta el dia del llibre, us vull proposar un concurs literari.
En primer lloc, he seleccionat set persianes pintades amb set obres de la literatura catalana i d'altra banda, he copiat les primeres línies d'aquestes obres.

Es tracta de relacionar cada començament de novela, numerats de l'1 al 7 amb les persianes corresponents i enviar la resposta en un "comentari" dintre del blog abans del 30 d'abril.

Aquí podeu veure les set persianes:

                      MEMÒRIA D'UNS ULLS PINTATS. Lluís Llach  (2012)
 
                   L'ÚLTIMA CARTA DE COMPANYS.  Toni Soler  (2009)

          SE SABRÀ TOT. Xavier Bosch        Premi Sant Jordi, 2009   (2010)
 
    L'HOME DE LA MALETA.  Ramon Solsona    Premi Sant Jordi, 2010  (2011)
 
SET CASOS DE SANG I FETGE I UNA HISTÒRIA D'AMOR. Teresa Solana (2010)
                         EL TEMPS DE LES CIRERES.  Montserrat Roig (1977)
                       
  VA PLOURE TOT EL DIA. Teresa Pàmies  (2001)

I ara llegiu el començament de les obres:

1. "Si la memòria humana - d'acord amb un símil fàcil però tanmateix útil - és un vast territori individual i col.lectiu alhora, no hi ha cap dubte que la literatura és una de les vies més adients que tenim per transitar-lo, per perdren's i retrobar-nos en els nombrosissims indrets d'aquesta geografia."

2. "M'han acomiadat de la feina. Ha sigut aquest matí. El Director General ha trucat i ha dit que ho sentien però que el Conseller havia decidit cessar-me del càrrec. Diu que l'escàndol és massa gran, que no ho pot tapar. He intentat defensar-me però m'he adonat que no hi havia res a fer." 

3. "Vol que li digui, senyor director? L'únic de la seva corda capaç d'imaginar la Barceloneta d'aquell temps, l'únic que s'hi acostaria de veritat, que pintaria les olors, els colors... com l'hi diria... la mística, això mateix... la mística!... l'únic, seria en Fellini".

4. "El càrrec m'ha durat unes sabates. Quan vaig arribar al diari mai no vaig pensar quant temps m'hi estaria. Mai no vaig creure, però, que m'hi passaria menys de quatre anys, segurament el temps que cal per fer canvis, pair-los i consolidar el nou model que portava al cap."

5.  "Quan la Natàlia va tornar a Barcelona, va preferir anar al pis de la tia Patricia, que era a la Gran Via tocant a Bruc. El seu germà Lluís, casat amb la Silvia Claret des de feia divuit anys, vivia a la part alta de la ciutat , en un dúplex del carrer Calvet, prop de la Via Augusta."

6.  "Diuen que la primera llum que vaig veure va ser la llanterna de l'acomodador. Perquè jo vaig néixer al cine Albarado mentre passaven Tres lanceros bengalíes."
 
7. Barcelona 2015
"L'home del bigotet cendrós fumava a pipades curtes i com passades, amb un cert desfici, i escodrinyava el seu entorn - el marroquí amb poca feina, l'endormiscat, a l' extrem de la barra, l'anciana de l'anorac llardós davant la tele - amb una mirada tèrbola i distant."

Bé, ja podeu començar a investigar i a relacionar cada persiana amb el seu text.
És una bona manera de començar a gaudir de l'ambient literari i festiu del dia de Sant Jordi i del llibre.

                  Espero la vostra participació!
Entre tots els participants que encertin les set obres es sortejarà aquest llibre:


       
Si voleu, també podeu participar en el concurs literari en castellà:

PERSIANAS LITERARIAS (Concurso literario en castellano) 

6 comentarios:

  1. Hola Maite, no sabia que existissin aquestes persianes pintades fent referència a llibres i als seus autors. Gràcies, aniré a passejar pel Raval a veure si les trobo.
    Pel que fa al concurs, ho trobo molt interessant i original. Et felicito per la idea. Miraré de participar-hi, però no et garantizo res.
    Una abraçada, i endavant amb aquestes iniciatives de difusió de la cultura.
    Un petó!
    pepa

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hola Pepa,
      Si vas al Raval, a veure si les trobes totes.
      Encara queden dies per poder participar.
      Una abraçada

      Eliminar
  2. Muy laborioso y trabajada esta entrada....me parece genial la literatura, pero no he leido ninguno de estos libros,pues nunca me ha llamado la atención , bueno Teresa Pamies, la Montserrat Roig si por su feminismo y por las ideas politicas de la otra, pero al resto es la primera vez que sepa que han escrito algo, al lluis llac me gustaba una cancion que cantaba que se llamaba Itaca, pero era porque como el es homosexual, en aquella epoca de tapadillo homenajeaba a Constantino Kavafis que era el autor por excelencia del colectivo gay,en aquellos años nos prestábamos los libros prohibidos, Memorias de Adriano, editado en Mexico, o El amante de Lady Chatterley, pongo por caso....pero en catalán nada.
    De todos modos no leo literatura checa o libanesa pongamos por caso....y el mundo sigue girando."no passa res" como decis los catalanes.
    Espero un exito atronador para tu iniciativa...y que gane el mejor.
    Un petó guapa, y te agradezco que hallas pensado en mi.
    Chordi

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Yo tampoco las he leído todas, pero con este juego, al leer las primeras líneas, me han entrado ganas de leer las que me faltan.
      Un abrazo

      Eliminar
  3. num 3 memories...
    num 4 se sabra tot
    num 7 l'ultima...
    num 6 l'home
    num 2 set casos...
    num 5 el temps....
    num 1 va ploure

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Graciès, Montse, per participar. Per fi has pogut enviar bé el comentari. Ara ja saps com es fa.
      Benvinguda al bloc!
      Una abraçada

      Eliminar